Bakan Şimşek: Vergi yasalarını gözden geçiriyoruz
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki bütçe sunumunda temel vergi kanunlarını incelediklerini belirterek, “Program döneminde çalışmalarımızı Meclisimizin takdirine sunacağız. ” Şimşek, vergi düzenlemelerinde adalet, eşitlik, öngörülebilirlik ve şeffaflık ilkelerini dikkate alarak vergi tabanının genişletilmesi ve gönüllü uyumun artırılması yönündeki çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.
“Enflasyonu çalışan ve emekliye ezdirmedik, ezdirmeyeceğiz”
Şimşek, çalışanları ve emeklileri enflasyona maruz bırakmadıklarını belirterek, “Asgari emekli maaşını 7 bin 500 liraya çıkardık. Emeklilerin bayram ikramiyelerini de 1.100 liradan 2.000 liraya çıkardık. Kasım ayında emeklilerimize tek seferlik 5 bin lira ek ödeme yapacağız. Asgari ücreti de 2023’te enflasyonun üzerinde yüzde 107,3 oranında artırdık. “Özet olarak çalışanlarımızı ve emeklilerimizi enflasyona maruz bırakmadık, bundan sonra da etmeyeceğiz” dedi.
Bakan, mevduat faizlerinin artmasıyla azalması beklenen altın ithalatı ve düşen elektrik fiyatlarının da etkisiyle cari açığın düşüş eğilimine girdiğini belirtti.
Önümüzdeki dönemde net ihracatın olumlu katkı sağladığı daha istikrarlı bir büyümeyi hedeflediklerini belirten Şimşek, “Bu dönemde kalıcı fiyat istikrarını hedeflerken; Yatırımlara, istihdama, üretime ve ihracata öncelik vermeye devam ediyoruz. 2023 yılında büyüme beklentimiz yüzde 4,4; 2024 yılında ise yüzde 4. Program dönemi sonunda milli gelirin yüzde 5 büyümeyle 1,3 trilyon doları aşmasını, kişi başına düşen milli gelirin ise 14 bin 855 dolara çıkmasını hedefliyoruz” dedi.
Şimşek, sunumunda bankacılık sektörünün güçlü sermaye yapısı, yüksek aktif kalitesi ve yeterli likidite düzeyiyle sağlıklı bir görünüme sahip olduğunu belirterek, “Eylül ayı itibarıyla sermaye yeterlilik rasyosu yüzde 18,5 ile yasal zorunluluk olan yüzde 8’in oldukça üzerinde bulunuyor. yüzde 1,5 ve takipteki kredilerin oranı ise “Yüzde 1,5 gibi düşük bir seviyede.” değerlendirmesini yaptı.
Fiyat istikrarına vurgu
Fiyat istikrarının en önemli öncelikleri olduğunu belirten Şimşek, “Merkez Bankası, enflasyonu kalıcı olarak düşürmek ve fiyat istikrarını sağlamak amacıyla parasal duruşunu sıkılaştırdı. Politika, faiz artışları, seçici kredi ve parasal sıkılaştırma tedbirleriyle destekleniyor. Önümüzdeki dönemde para, maliye ve gelir politikaları eşgüdüm içinde yürütülecek; “Üretimi, rekabeti ve verimliliği artıracak yapısal reformlar hayata geçirilecek” dedi.
“Ülkemizi gri listeden çıkarmak için çaba harcıyoruz”
Bakan Şimşek, mali hatalarla mücadelenin temel öncelikleri arasında yer aldığını belirterek, “Ekonomik büyüme ve kalkınma için sağlıklı bir mali sistem hayati önem taşıyor. Bu nedenle suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanına karşı rejimin güçlendirilmesi yönündeki çalışmalarımızı yoğun bir şekilde sürdürüyoruz. “İnceleme, araştırma, analiz ve değerlendirmeleri etkin bir şekilde gerçekleştiriyoruz” dedi.
Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) paylaştığı rapora göre Türkiye’nin 40 FATF standardından 39’una uyum sağladığına dikkat çeken Bakan Şimşek, teknik uyum kapsamında hazırlıkları devam eden tek konunun ise FATF olduğunu söyledi. Kripto varlıklar üzerine yapılan çalışmalardır ve bu konuda da gerekli çalışmaların yapılması gerekmektedir. Son aşamaya getirdiklerini söyledi. Şimşek, “Bu kapsamda çalışmalarımızı sürdürmeye ve arttırarak kararlıyız. “Uygulamada sağlayacağımız etkinlikle ülkemizi gri listeden çıkarmak için çaba harcıyoruz” dedi.